fbpx

Je lepší psát svou knihu rukou, nebo na počítači?

Minulý týden se mi najednou na nemocničním lehátku změnil program – místo nepříjemné procedury volné deštivé dopoledne v mém městě. Okamžitě jsem se začala těšit na snídani v kavárně s výhledem na historické budovy, prošla jsem mokrým parkem se spoustou vzpomínek, u kávy vytáhla zápisník a propisku. Chtělo se mi psát, na co se momentálně těším – sbírání kaštanů, jablečný štrúdl, zachumlání do deky, taneční, nové filmy, staré písně, setkávání… Schválně, kolik jich dám dohromady?

V právě probíhajícím online kurzu Vaše kniha – vaše splněné sny přicházejí velmi zajímavé otázky, které stojí zato blíž prozkoumat. Jedna z nich byla Je lepší psát svou knihu rukou, nebo na počítači? Odpověď totiž není jen ANO/NE, záleží, co chceme zrovna teď získat, v jaké fázi psaní se nacházíme, jaké jsou naše schopnosti a dovednosti.

Klíčové rozdíly mezi psaním

Kreativita a hloubka zpracování

Psaní rukou stimuluje komplexnější mozkové procesy spojené s jemnou motorikou a prostorovým vnímáním. To vede k hlubšímu zpracování informací a lepšímu zapamatování. Psaní rukou může podporovat kreativitu a umožňuje více času na přemýšlení nad formulací myšlenek. Přináší osobnější a fyzický kontakt s tvorbou textu, velkou roli tady hrají emoce. Někteří lidé mohou cítit větší uspokojení z viditelného pokroku, který vidí na papíře.

Efektivita a rychlost

Psaní na počítači je rychlejší a efektivnější (pokud člověk umí psát všemi deseti a nenechává svůj text přepisovat někým jiným), zejména pokud jde o úpravy a revize textu. Je vhodné pro náročné úkoly, rychlou produkci velkého množství textu, efektivní strukturu a organizaci, spolupráci.

Volba podle kontextu

Psaní rukou je přínosné tam, kde je důležité zpracování informací, kreativní myšlení nebo osobní prožitek s určitou náladou (např. při psaní deníku nebo při brainstormingu). Naopak psaní na počítači je ideální pro úkoly, kde hraje roli rychlost, objem textu a potřeba snadné úpravy.

Jaký způsob psaní nejlépe zvolit?

V závislosti na účelu by měl každý zvolit způsob psaní, který lépe odpovídá jeho potřebám – psaní rukou pro větší zapojení mysli a paměti, psaní na počítači pro rychlost a produktivitu. Při tvorbě rukopisu je psaní rukou vhodné při brainstormingu, psaní poznámek, tvoření osnovy, myšlenkových map, kdy nestojí žádná technologie kreativnímu procesu v cestě. Při dalším zpracovávání materiálu je pak lepší využít počítač a strukturovat text, který se lépe upravuje, posílá betačtenářům, editorům…

Psaní rukou nic nenahradí?

Psaní rukou vyžaduje více pohybu, větší zručnost a koordinaci a větší vizuální pozornost, a tak podněcuje různé části mozku, aby se spojily a převedly tvary v naší hlavě na něco viditelného na stránce.

Všimli jste si, že text napsaný rukou nese úplně jiné informace než ten samý psaný na počítači?

Už jste našli svůj nástroj, kterým píšete nejradši? Grafologové vytvořili čtyři základní skupiny lidí, z nichž každá preferuje jiný psací prostředek. Zkuste pozorovat, jak se cítíte, když píšete obyčejnou tužkou (ostrou, nebo tupou), plnícím perem, klasickou propiskou (je mezi nimi velký rozdíl), nebo fixem.

Důležitější je, čím se vám píše nejlépe a s výsledkem jste nejvíc spokojeni. Na svých kurzech často věnuju účastníkům tužku s gumou, protože to pro mě byl v začátcích psaní objev a jistota, že můžu napsané vygumovat a opravit, mi dodala odvahu se do psaní pustit.

Pokud jste dočetli až sem, napište mi, co si o tom myslíte.

Alena Vorlíčková
Psaní ve všech podobách, kreativní texty, články do magazínů, psaní na web, blogování, copywriting, to je moje vášeň. Už několik let mě psaní živí a já se cítím volná a svobodná. Vedu workshopy tvůrčího psaní pro různé věkové skupiny, kurzy copywritingu pro drobné podnikatele, storytellingové dílny. Baví mě inspirovat a vést druhé ke splnění jejich snu, kterým je psaní pro radost, napsání a vydání knihy, tvorba textů podporujících podnikání. Víc se o mně dozvíte na stránce Můj příběh.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů